Ιστορία του σχολείου

Το σχολείο βρίσκεται Βορείως της πόλεως στη θέση Βουνάκι  Απέχει από το κέντρο της πόλης περί τα 300 μέτρα και εξυπηρετείται με την κεντρική συγκοινωνιακή αρτηρία Χίου-Βροντάδου.

Η φύση του εδάφους είναι ασβεστολιθική και σχιστολιθική.

Τα συνήθη φυτά της περιοχής είναι η ελιά, τα εσπεριδοειδή, και η αμυγδαλιά.

Το κλίμα της περιοχής είναι εύκρατο και υγιεινό.

Η θέση στην οποία ευρίσκεται το σχολείο παλαιότερα  λεγόταν Παλαιόκαστρο και η οδός που οδηγεί προς το Βροντάδο οδός Παλαιοκάστρου.

Η θέση που βρίσκονται σήμερα (2001) τα Γ΄και Η΄ Δημοτικά σχολεία, ήταν ένα ύψωμα στο οποίο κατά τη γνώμη του Γάλλου ΑρχαιολόγουFUSTEL DE  COULANGES, (που ενήργησε ανασκαφές στο Παλαιόκαστρο το 1855), παλαιότατα καλυπτόταν  από τη θάλασσα.

Στις ανασκαφές που έκανε ο FUSTEL DE  COULANGES,  διαπίστωσε τρία διαφορετικά στρώματα γης το ένα επί του άλλου. Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν αποδεικνύουν την ύπαρξη τριών πόλεων της μιας πάνω από την άλλη  Ελληνορωμαϊκής, Βυζαντινής και Γενουατικής εποχής.

Στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο ναός των Αγίων Αποστόλων υπήρχε ωραιότατος και πολυτελέστατος μεγάλος ναός των Αγίων.

Πλησίον του ξηροποτάμου Σκαραμαγκά, θέση Ζαφειράκικα, υπάρχουν παλαιά ερείπια του ναού του Αγίου Ισιδώρου που μαρτύρησε στους διωγμούς του Δεκίου το έτος 250 μ.Χ.

Η τοποθεσία του Παλαιοκάστρου (με τις συνοικίες: Ρεπάρος, Χάντακας, Ανεμούρεια, Γουρουνάς, Γναφαρειά, Κάντηλας, Καπέλλα και Ράμνη) κατά την παράδοση θεωρείται ο τόπος του μαρτυρίου του Αγίου Ισιδώρου. Στα ερείπια του παλαιού ναού ανηγέρθη το 1928 και υπάρχει μέχρι σήμερα, δαπάνες του σωματείου αρτοποιών, μικρός ναός με αγίασμα.

   Κατά την παράδοση εκεί ερίφθη η τίμια κεφαλή του Αγίου.

Στη νότια πλευρά του σχολείου και σε μικρή απόσταση υπήρχε κατά τον  13ο αιώνα η μονή της Αγία Ματρώνας στην οποία μόνασε η Χιοπολίτης Αγία. Στη θέση αυτή υπάρχει ταπεινό προσκυνητάρι με την εικόνα της Αγίας καθώς και μικρός ναός στη χάρη της.

Στην περιοχή του Σχολείου:

  1. Γεννήθηκε και έζησε ο Μητροπολίτης Χίου Ιερώνυμος Γοργίας (1860-1913) ο δε τάφος του βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του ιερού ναού της Παναγιάς Λέτσαινας.
  2. Υπήρχε παλαιότερα η σχολή Καλογραιών του Αγίου Ιωσήφ στην οποία λειτουργούσε οικοτροφείο και διδάσκονταν μαθήματα γαλλικής και οικοκυρικής.
  3. Σχολείο είχαν κατά τον Γεώργιο Ζολώτα και οι Ιησουΐτες ως και οι Καπουκίνοι στην Καπέλλα ίσως δε και οι Δομινικανοί στον Άγιο Σεβαστιανό.

Ήκμαζαν από της τουρκοκρατίας τα περίφημα βυρσοδεψεία Χίου. Ιδιαίτερη ανάπτυξη είχαν από του έτους 1913 όταν εξοπλίστηκαν με μηχανές. Στην περίοδο της ακμής υπήρχαν στην περιοχή 27 βυρσοδεψεία με 560 εργάτες.. Σπουδαιότερα από αυτά ήταν τα εργοστάσια Ζαφειράκη και Κιτριλάκη. Μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο άρχισε η παρακμή τους.

 

8o Δημοτικό Σχολείο Χίου © 2018 Frontier Theme